Գինու Քիմիան

Անհատական հետազոտական աշխատանք թեմաններ՝ 

1. Հայաստանում աճեցվող խաղողի տեսակները

2. Ալկոլոհային խմիչքների ազդեցությունը օրգանիզմի վրա


Լաբորատոր փորձեր գինու նմուշներով՝ սպիտակ գինի և արենի գինի:

Փորձ 1


Հայտանյութի օգնությամբ գինու նմուշների միջավայրի որոշումը (հիմնային թե թթվային):


Նմուշ 1- Թույլ թթվային 

Նմուշ 2- Թույլ թթվային

Հիմա համեմատենք աղղաթթուն միջավայրի հետ:


Աղղաթթու- Ուժեղ թթվային


Գինու մեջ պաուրանակվող թթուներն են- Քացախաթթու, գինեթթու, լիմոնաթթու, խնձորաթթու, սաթաթթու և այլն: Այս նշված թթուները օրգանական թթուներ են: 


Լաբորատոր փորձ 2: Չեզոքացման ռեակցիա սոդայով


Չեզոքացման ռեակցիա ժամանակ անջատվելու է ածխաթթու գազ: Երկու նմուշների գույնը փոխվեց, որովհետև միջավայրը դարձավ հիմնային: Հիմքը չեզոքացրինք աղղաթթով, և գինին ստացավ նախին բաց-վարդագույն ենարգը: 



Խմորումը կենսաքիմիական գործընթաց է, որի ընթացքում խաղողում պաուրնակվող ածխաջրերը ենթարկվում են բակտերիալների ազդեցության խմորման:

Комментарии